top of page

Vrhačská elita v Děčíně

10. ročník Memoriálu Vlastimila Koči ozdobila nevídaná účast vrhačů evropské špičky a také osobností veřejného života.

Mezi závodníky byli zástupci naší špičky Tomáš Staněk, Jan Marcell a letošní mistr ČR Martin Novák, Slovák Matůš Olej, dva zástupci polské vrhačské školy Rafal Kownatke a Jakub Szyszkowski, bulharský Georgi Ivanov, nizozemský Patrick Cronie a výborní Bělorusové Pavel Lyžin a Michal Abramčuk.

Po prvních pokusech vedl Jan Marcell, který se přiblížil na 1cm k rekordu Ladislava Prášila 19,82m z roku 2011. Ve druhých pokusech přehodili rekord mítinku i stadionu Polák Rafal Kownatke 19,85m a další zlepšení předvedl Jan Marcell 19,99m. K dalšímu zlepšení rekordu došlo až v pátých pokusech a postaral se o něj běloruský matador vrhačských klání, čtvrtý z olympiády Pavel Lyžin, vítězným výkonem 20,14m. Tento výkon má v Děčíně zajímavý nádech, protože stejně hodil děčínský rodák Miroslav Janoušek, když jako prv ní Čechoslovák, hodil kdysi přes 20m. K vidění bylo množství 19ti metrových pokusů i řada dalekých přešlapů. O kvalitě hovoří i to, že na účast ve finále bylo potřeba hodit přes 19 metrů.

Hod diskem dle očekávání vyhrál jeden z našich nejlepších diskařů poslední doby Igor Gondor výkonem 57,25m před dvěma maďarskými závodníky, druhým Andrasem Seresem 56,37m a třetím Davidem Mozdenyim 52,32m.

Závod měl obrovskou atmosféru, všichni si pochvalovali prostředí a pohodu, v soutěži osobností se představili mj. paní primátorka Mgr Marie Blažková (zvláštní díky za její podporu i odvahu závodit), bývalý primátor ing. Vladislav Raška a řada významných sportovců minulosti Daniela Švejdová, Jaroslav Calda i současnosti, basketbalista Miroslav Soukup a kajakářka Lenka Hrochová a samozřejmě, že si zaházeli synové Rosťa a Jan Kočové a zeť Radovan Krátký a také ve zvláštní soutěži další Děčíňáci, veteráni. Poděkování patří ; i vedení kraje, které bylo zastoupeno Františkem Pelantem.

Celkem se závodů zúčastnilo ve všech kategoriích 35 mužů a žen a na atletiku byla i poměrně bohatá divácká kulisa s řadou atletických veteránů (mj. Karel Bulka, Miloslav Nebeský, Bernard Müller, František Kodera, Jan Janák a další)


44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page