top of page

Děčínská atletika slaví úspěchy - zhodnocení první poloviny závodní sezóny

Aktualizováno: 8. 8. 2023

Velké shrnutí první poloviny závodní sezony děčínských atletů je tady. Naši závodníci přivezli úspěchy z téměř dvaceti akcí po celé ČR i v zahraničí. Celou první polovinu závodní sezony jsme pro vás shrnuli s následujícím článku.


Březen


4. března se Sergiu Matico z tréninkové skupiny Rudolfa Homolky zúčastnil Akademického mistrovství ČR v běhu na 10 km. Časem 36:28 obsadil hezké 16. místo v rámci AMČR a 49. místo celkově.


Přelom března a dubna se dá pro děčínskou atletiku charakterizovat skvělým úspěchem běžce Josefa Procházky na MS Veteránů v polské Toruni. Tento borec totiž dokázal v krosu na trati 8 km předčít zbytek startovního pole a v kategorii M50 se stal mistrem světa! K tomu přidal parádní 4. místo v půlmaratonu a jenom potvrdil, jak výborný běžec to je, a to na různých tratích.



Duben

Duben patřil stejně jako níže zmiňované měsíce k velmi nabitým měsícům závodní sezóny.


Celou naši závodní sezónu odstartovalo Velikonoční soustředění konané v termínu od 5. do 9. dubna v rekreačním středisku Eden – Jilemnice v Krkonoších. Své dovednosti si zde zdokonalovaly a obohacovaly všechny tréninkové skupiny od přípravky až po nejstarší. Součástí bylo kromě tréninků i saunování, orientační běh, noční bojovka, či bobování a koulovačka na posledním sněhu ze zimy.


V pátek 28.4. se u nás na stadionu v dopoledních hodinách konalo okresní kolo Štafetového poháru základních škol. V odpoledních hodinách pokračovalo závodění formou Memoriálu Ferdy Honče a zahajovacích závodů na dráze. Na této akci bojovalo o medaile více než 60 atletů. Osobní rekordy překonávali i naši nejmladší sportovci. V běhu na 50 m to byl například Jakub Stehlík s časem 8.08 s, Yasmine Ayed s časem 8.00 s nebo Aneta Procházková s časem 8.27 s. Ze starších řad si zmínku zaslouží Vít Žáček, který zaběhl 60 m za 7.69 s, podobně jako jeho vrstevnice Tereza Kolbabová s časem 8.96 s. Ve skoku vysokém si nejlépe vedl lovosický závodník Tomáš Laube, který dosáhl výkonu 1.88 m.


29. dubna se konaly zahajovací závody v Bílině, kde náš klub reprezentovali svěřenci Rudolfa Homolky. Na trati 1000 m zaběhl Segiu Matico čas 2:45, Valerie Rusová na stejné trati proběhla cílem v čase 3:50.


Květen

První květnový den naši dorostenci a junioři v rámci mezi oddílové spolupráce hostovali za AC Rumburk v Mladé Boleslavi na 1. kole krajském přeboru Libereckého kraje. Lucie Vlachová si zde zaběhla 400 m za 63.14 s. Lucie Stehlíková zdolala 100 m překážek za 21.17 s.


Ve stejný den reprezentovala náš klub Kateřina Horníková na Májových závodech v Ústí nad Labem v hodu oštěpem. V kategorii žen si se svým výkonem 29.20 m vybojovala 2. místo.


Do třetice stojí za zmínku i závod v rámci Děčínského běžeckého poháru, kterým byl D-H-D v chůzi a běh na dráze 10 km. Celkem se tohoto závodu zúčastnilo 45 závodníků.

Ve čtvrtek 4.5. se u nás konalo 1. kolo KPD mladšího žactva. Děčínské barvy na sobě mělo 14 žáků v různých disciplínách. Celkem bodovalo 11 našich atletů se součtem 114 bodů.

V neděli 7.5. náš tým starších žáků vyrazil do Meziboří na 1. kolo KPD staršího žactva. Zde se dařilo například Anně Málkové, která svými výkony v hodu diskem a kladivem obsadila 2. příčky. Vít Žáček skončil v běhu na 60 m také na 2. místě, avšak v běhu na 150 m si již obhájil 1. příčku. Adriana Hladíková se v běhu na 60 m umístila na krásném 9. místě, a to z 57 závodnic. Celkově jsme zvládli vybojovat 79 bodů.


8. 5. se v Liberci konal Memoriál Zuzky Krejčové, kde si pro 3. místo na trati 3000m doběhl Sergiu Matico.


V úterý 16.5. jsme zavítali na okresní přebor mladšího žactva a elévstva. Nemuseli jsme však jezdit daleko, měli jsme totiž výhodu domácích. I v tomto závodě si naši atleti nevedli vůbec špatně. Díky děvčatům Yasmině Ayed, Anetě Procházkové, Barbaře Bihun či Kristýně Majerové jsme se o první 4 příčky ve finálovém běhu na 50 m nemuseli obávat. 300 m potom nejlépe zaběhla opět domácí závodnice Franceska Adamsonová s výkonem 47.19, díky čemuž si také vylepšila svůj osobní rekord.


V neděli 21.5. proběhl KPJ staršího žactva v Klášterci nad Ohří – obsazení několika medailových pozic nechybělo ani zde. Ve vrhu koulí dokázala Anna Málková svou silou dotlačit litinový kus železa až na 11.70 m, což ji zajistilo 2. místo. V disku se jí dařilo stejně dobře a svým výkonem přes 33 m obsadila další 2. místo.


Ve středu 24.5. vyrazil náš tým mužů a žen do Chomutova na 1. kolo KPD dospělých. V běhu na 200m zde získal Tomáš Jelínek s časem 25.13s 4 body a Ondřej Jabor se svým časem 25.96s přispěl 1 bodem. Ve stejné disciplíně si vedla obstojně i Lucie Stehlíková, která svým časem 29.74s přinesla týmu hned 7 bodů. V běhu na 400 m získali Lucie Vlachová i Jan Horník shodných 8 bodů. Celkem se nám podařilo vybojovat neskutečných 197 bodů.

V neděli 28.5. jsme se vydali o trochu dále, do Klášterce nad Ohří na KPJ ve vícebojích mladšího žactva a elévstva. Na tuto obtížnou sérii běhů, skoku a hodu získali odvahu jen někteří. Jednoznačně nejlépe si vedl Jakub Stehlík, který si se svým počtem 1359 bodů odvezl zlatou medaili! Z děvčat se umístila Adéla Stará na krásném 6. místě, Yasmine Ayed na 10. místě a Aneta Procházková na 14. místě.




V úterý 30.5. odjíždí autobus plný mladých atletů do Rumburka na okresní přebor mladšího žactva a elévstva. I zde se již bojovalo o medaile. Cenné kovy si odtud odvezlo více než 10 našich sportovců.


Červen

V sobotu 3.6. jsme vyrazili na KPJ dorostu a juniorů do Bíliny – i zde se bojovalo o medaile. Tomáš Jelínek doběhl v závodě na 100 m na 6. místě, Lucie Vlachová si vybojovala stříbrnou medaili v závodě na 400 m, Jan Horník ze stejné disciplíny bronz a Lukáš Vondráček získává za vrh koulí 6kg stříbro.



V sobotu 10.6. se konalo 2. kolo KPD Libereckého kraje dorostu a juniorů. Na tento druhý závod, který patří do mezi oddílové spolupráce, spolu s AC Rumburk opět vyrážíme, avšak tentokrát do Turnova. Ani zde nezaostáváme za ostatními oddíly. Tomáš Jelínek zde vítězí ve svém 2. běhu a získává tak první body. Ve sbírání bodů ho následuje Lucie Vlachová, Lucie Stehlíková, Jan Horník, či Lukáš Vondráček.


O den později, tedy v neděli 11.6. soutěžíme na 2. kole KPD staršího žactva v Mostě. I zde Vít Žáček vítězí, tentokrát však rovnou ve dvou disciplínách, a to v běhu na 60 a 150m. V běhu na 100 m př. dobíhá na 7. místě Eliška Hauznerová. Lukáš Maixner si na 200m překážek dobíhá pro 8. místo a Anna Málková si odváží dvě 2. místa z hodu kladivem a vrhu koulí.


Ve středu 14.6. začaly ve francouzském městě Bordeaux 24. evropské firemní sportovní hry, i zde jsme měli své želízko v ohni. Pavel Bulva v barvách favorita her Veolie reprezentoval hned v šesti disciplínách v kategorii D. Ve skoku dalekém si zajistil skokem dlouhým 470 cm 6. místo, ve vrhu koulí mu vynesl pokus měřící 10,06 m 3. místo.


Skvělého úspěchu dosáhl Pavel i v hodu oštěpem, kde poslal svůj oštěp do vzdálenosti 35,31m a zajistil si stříbro. V běhu na 400m stačil výkon 65,13s na 6. místo. Velkého úspěchu se Pavel dočkal ve skoku vysokém, kde ho výkon 140cm vynesl na 3. místo. Poslední disciplínou byla štafeta na 4x100m s výsledným časem 51,70s, který znamenal 4. místo. Pavel Bulva, který se 2 měsíce před závody musel potýkat se zraněním stehenního svalu, je s výsledky nad míru spokojen.


Předposledním závodem bylo ve čtvrtek 15.6. 2. kolo KPD mladšího žactva, které pořádal atletický klub v Lovosicích. Zde se našim svěřencům podařilo společnými silami získat 125 bodů, díky těmto bodům jsme si zajistili průběžné 3. místo v soutěži žákyň a 4. místo v soutěži žáků.


První polovinu závodní sezóny jsme uzavřeli na domácím stadionu, kde proběhla již tradiční Děčínská míle. Celým závodem se nesla správná sportovní atmosféra.


Celou první polovinu atletické sezóny jako takové krásně zakončilo Minisoustředění v Jiřetíně pod Jedlovou určené pro naše nejmenší – tedy minipřípravku a přípravku. Opět nechyběla noční stezka odvahy, či společné opékání buřtů. Fotky naleznete na stránkách ASK Děčín v naší fotogalerii.



Všem děkujeme za reprezentaci oddílu, přejeme mnoho dalších úspěchů a těšíme se na druhou polovinu závodní sezóny.

Jan Horník – KIS manager, trenér

Jak jste spokojeni s první polovinou letošní sezóny?

  • Paráda, jen tak dál!

  • Nic moc, zamakejte víc.



395 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page