top of page

Pavel Bulva & Eliška Němcová aneb on na MČR veteránů ve vícebojích, ona na MČR juniorek

V děčínském oddílu máme i pár atletů, kteří se díky své specializaci, věkové kategorii i charakteru sobě vlastnímu, věnují atletice tak, jaká ona často bývá, téměř zcela na individuální bázi, kde vyniká síla jednotlivce. Během několika měsíční samostatné tréninkové přípravy musí vynaložit spoustu morálně volního úsilí, aby dosáhli svých vysněných cílů. Jsou jimi veteránský vícebojař Pavel Bulva a juniorská vrhačka Eliška Němcová. Pojďme se podívat na jejich závodní vrchol letošní sezóny, po kterém byli oba požádáni, aby nám obě akce více přiblížili, a hlavně se podělili o osobní hodnocení jejich výkonů.


Pavel Bulva

První zářijový víkend, 5. - 6. 9. 2020, se v Litomyšli konal již 5. ročník Mistrovstí ČR veteránů ve vícebojích. Vícebojů se zúčastnilo celkem 20 mužů (jeden mimo soutěž) a 5 žen (dvě mimo soutěž).

Hodnocení vícebojů bylo rozděleno do dvou skupin, mladší veteráni (M35–55) a starší veteráni (M60+). Dosažené výkony závodníků se násobí věkovými koeficienty (věk dosažený v den závodu). Přepočtený výkon se následně boduje dle platných mezinárodních vícebojařských tabulek. Pořadí je stanoveno z bodového zisku všech deseti disciplín.

"Pro mě bylo toto mistrovství již druhé v pořadí. V loňském roce se mi podařilo získat přes 5000 bodů (přesně 5151) a v celkovém pořadí obsadit druhé místo. Letos pro mě byl motivací loňský bodový zisk překonat. Bohužel hned po prvních dvou nepovedených disciplínách se začal sen o překonání loňského výkonu rozplývat. A zároveň jsem začal tušit, že bude problém překonat i pětitisícovou hranici. Sice třetí disciplína, vrh koulí, na okamžik naději opět zvedla, ale hned čtvrtá a pátá disciplína, jakoukoliv naději opět pohřbila. Konečná ztráta z prvního dne oproti loňsku byla 362 bodů!

Do druhého dne jsem si řekl, že se musím probrat, srovnat se a pokusit se zlepšit výkony a udržet bronzovou pozici.

Začal jsem tím, že jsem hned po skončení prvního dne zašel do bazénu se studenou vodou (plavecký stadion se nachází hned vedle atletického stadionu) a po té zašel do města na slavnosti, trochu se rozptýlit a najíst. Po bouřce a prudkém lijáku byl druhý den úplně odlišný. Chladnější počasí a příjemnější vzduch. I já na sobě pociťoval změnu. Byl jsem odpočatější, odhodlanější a uvolněnější.😊 Sice žádný výkon ze všech zbývajících pěti disciplín se nedal nazvat jako mimořádný ani jako nadprůměrný, ale všechny výkony byly na hranici mých současných možností a žádná disciplína nebyla propadákem. Oporou mi byla tradičně poslední disciplína, které byla mou nejlépe bodovanou disciplínou (637 bodů). Druhou nejlépe hodnocenou disciplínou byla překvapivě koule (577 bodů). Druhou nejhůře bodovanou disciplínou byla dálka (404 bodů), kterou obvykle mívám mezi pěti nejlépe bodovanými disciplínami. A tradičně moji nejhůře bodovanou disciplínou byla tyč (314 bodů).

V celkovém hodnocení to znamenalo bronzovou medaili (v mladší skupině) a zisk 4885 bodů. Zvítězil Jiří Burda z Pacova, druhý byl Jiří Tomešek z Přerova.

Závěrečného vyhlašování se zúčastnil starosta Litomyšle, který tři nejlepší v každé kategorii odměnil medailemi, diplomy a cenami."


Gratulujeme Pavlovi k pěknému bronzovému umístění i za reprezentaci našeho oddílu. Přejeme i nadále hodně houževnatosti, zdraví i radosti v atletické tréninkové přípravě i závodním zápolení!



Eliška Němcová

O víkendu 5.- 6. 9. 2020 se konalo Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek v Ostravě. Stejně jako v loňském roce zde měl i náš klub zastoupení. Naši závodnicí byla juniorská vrhačka Eliška Němcová. Letos se opět dokázala kvalifikovat na hod kladivem a přidala i úspěšnou kvalifikaci na hod diskem.

V sobotu odpoledne, za krásného počasí, začala soutěž v hodu kladivem. Naše závodnice se úspěšně probojovala do finále a tím si zajistila další tři pokusy. Nakonec se umístila na 7. místě s výkonem 41,76 m.

V neděli dopoledne se následně konal hod diskem. Počasí, bylo oproti krásnému sobotnímu, deštivé a chladné. I přes snažení se bohužel naše závodnice do finále nedostala a odjížděla s výkonem 30,89 metrů a s 13. místem.

A co na to říká naše Eliška?

"Z kladiva jsem celkem spokojená, protože to bylo asi 40 čísel pod osobákem, ale bohužel mi žádný pokus nevyšel, jak jsem chtěla. Jinak by byl výkon a spokojenost určitě větší. Na závod jsem přijížděla tabulkově 8. a odjížděla jsem 7. takže jsem si alespoň o jedno místo polepšila. Co se týče disku, tak ten se mi hodně nepovedl. Vůbec mi to ten den nešlo, ale alespoň jsem si vyzkoušela krásu a báječnou atmosféru nádherného Vítkovického stadionu, na kterém se o dva dny později ukázali ti největší atleti dnešní doby na Zlaté tretře."

Blahopřejeme a moc děkujeme Elišce za příkladnou reprezentaci děčínského oddílu. Přejeme jí i nadále hodně úspěchů a nových osobních maxim v atletickém světě, tentokrát už mezi dospělými.😊

158 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page