top of page

Atletické sustředění v Doksech

O velikonočních prázdninách, které letos připadly na nejzazší termín, 17. – 22. dubna 2019, děčínští atleti uspořádali tradiční atletické soustředění. Protože jdeme cestou poznávání nových míst, kdy neustále obměňujeme a hledáme nové resorty, vybrali jsme tentokrát lokalitu v borovém ráji – naší základnou se stal Sportovní a rekreační areál Termit 25 na jižním okraji Doks, který naplno splnil naše očekávání a byl jako stvořený pro naši akci.

Akce se včetně trenérů zúčastnilo na 35 atletů z několika tréninkových skupin. Nejpočetnější skupinu Mlaďošů tvořilo sedm kluků a deset děvčat. Další skupiny, štrekaři a vícebojaři, byly protipólně souhrnně označováni Staroši. Každá skupina měla svůj tréninkový plán probíhající dvoufázově, tedy dopoledne a odpoledne.

Tréninky probíhaly v lesním terénu typickém pro zdejší oblast – borovicové lesy s písčitým povrchem a hustou sítí cest. Trénovali jsme jak na lesních cestách, tak i mimo ně v dobře průběžném lese. Ke slovu přišlo i sportovní plato či hřiště v areálu Termitu 25 a pro vrhačské záležitosti i louka v sousedství. Na maximum jsme tak využívali měkký povrch, tedy ten nejpřirozenější terén pro sportování, jež je de facto i lékem pro různé růstové bolístky, kterými někteří trpí. Soustředění bylo vyvrcholením přípravného období. V případě Mlaďošů jsme systematicky rozvíjeli všechny pohybové schopnosti a cílili na všestrannou atletickou přípravu s přihlédnutím k blížícímu se závodnímu období. Vštěpovali jim zásady houževnatosti, důslednosti, efektivity, morálky, přátelství. To vše zastřešené týmovou chemií, která je nejdůležitějším pilířem sportovního kolektivu nejen na tréninku a na závodech, ale i v životních situacích.

Kromě vlastní atletické přípravy přicházely i aktivity, během kterých začala kvést přirozená a kouzelná symbióza mezi Mlaďochy a Starochy. Mezi nejoblíbenější patřily dva orientační běhy, jeden noční a druhý denní, přičemž Mlaďoši byli hlavní aktéři a Staroši ti moudří, dohlížející a usměrňující. K tomu jsme příhodně využili areál pevných kontrol spravovaných Orientačním klubem Doksy. V „odpočinkové“ sobotní odpoledne jsme výletili na nedaleký Králův stolec, načež následovala večerní disco párty, která dotvořila uvolněnou volnočasovou atmosféru.



Letošní fenomény byly dva. Prvním jednoznačně počasí, po celých pět dní hřejivé sluníčko s modrým nebem vyvolávalo dojem spíše letního než jarního soustředění. V noci pak měsíc vycházející nad Bezdězem rozzářil Máchův kraj. Z toho všeho jasu se ale příroda roztančila a rozkvetla až příliš rychle a bujně, a tak někteří po celou dobu bojovali nejenom s tréninky, ale i s různými alergickými reakcemi. Druhý jev se ukázal vlastně už před akcí samotnou a týkal se Mlaďošů. Velké nechutenství některých se soustředka vůbec zúčastnit znamenalo opakované trpělivé přesvědčování a motivování. Souběžně s tím se přidalo pár lidí, kteří do poslední chvíle léčili svoje zdravotní obtíže. Nakonec, i s pomocí svých vrstevníků, se všem povedlo zdárně nastoupit do rozjíždějícího vlaku a cesta dřiny i zážitků mohla začít.

Soustředění, zalité sluncem a přírodou, nabité programem a aktivitami, naplněné radostí i živostí všech, prolínané únavou, bolístkami a překonáváním sama sebe, uteklo až příliš rychle. Přesto pro mnoho zúčastněných mladých děčínských atletů zanechalo silné dojmy a stalo se životním milníkem, který v srdcích zůstane navždy.

Kompletní fotogalerii naleznete na https://www.zonerama.com/askdecin/Album/5255039.

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page